Friday, August 20, 2010

Cara-Cara Menyiapkan Assignment tanpa Tensi yang sangat Hebat

Sekarang ni tengah cuti. Serius tengah cuti. Mid semester break. Tp kalau nk ikut perasaan sekarang, sangatla bercelaru. Assignment berlambak2 nk kne siapkn. Bile tgk kwn2 sume asyik tuka status kt facebook utk sedapkn ati, motivasi diri sendiri... tu yg mula buat keputusan utk kaji cara2 menyiapkan assignment tanpa tensi yg sangat hebat...

  • Buat assignment sambil online blog / facebook / etc. ataupun sambil main game / tgk tv.
Maknenye, bile korang tgh khusyuk taip assignment... agak2 kepala nk meletup sbb byk sgt fikir.. Cepat2 la buat bende lain. Yg paling common adalah online facebook mcm yg korang tgh buat tu. Ad je status facebook yg update pasal assignment. Byknye status memberi semangat atau dlm kata lain menyedapkn hati. Oh yeah, diri sendiri pn tak terkecuali.
  • Upah adik beradik atau sedara mara tolong siapkan assignment.
Ni idea yg agak bagus jugak sbnrnye. Tp hanya boleh dilaksanakan kalau korang ad adik beradik atau sedara mara yg rajin mcm korang. Kalau adik beradik atau sedara mara korang x rajin, upah la byk mane pn... Confirm diorang xnk mcm adik diri sendiri neh... Penat rasuah... x jd jgk.. :) *lupe lak yg dy ad trial spm. pttla asyik reject je. dedikasi study la tu kot.*
  • Cari maklumat kt internet lepas tu copy dan paste. Ubahsuai ap yg patut.
Ala, ni xyh suruh pn confirm ad yg buat. Contohnye, korang buat transkripsi x selak kamus kn kn kn? Tp xpe... Pakai internet pn sah. Jgn lupe buat referencing da la... Penting tu. Nnt kne tuduh plagiarize. Papepn, ni mmg cara feveret para student nk siapkn assignment x kire la ipta or ipts. Dan sekali lagi, kaedah ni turut di'apply' oleh diri sendiri ye.
  • Buat assignment selang dua jam.
Err... x berapa nk tau fungsi dy. Tp mungkin la, lebih kurang dgn smbil buat kerja lain. 2jam pertama, korang dedikasikn seluruh jiwa raga korang kt assignment korang. Dah cukup 2jam, korang rilekkn otak korang. Time ni pegila maen badminton ke ap lau korang nak. Dah cukup 2 jam, sekali lagi korang dedikasikn jiwa dan raga korang. Teknik ni berterusan smpaila korang nk tido...
  • Siapkan assignment smbil mkn jajan / makanan ringan.
Teknik ni sbnrnye kurang digalakkn terutamanya pada mereka2 yg tgh nk kurangkn berat bdn mcm diri sendiri sbbnyer aktiviti ni boleh menaikkn berat bdn dgn mendadak. Serius... kalau x caye, cube la. Tp mmg diakui bile kite buat assignment smbil mkn, tumpuan kite akn lebih pade mknan so otak xde la rase mcm nk meletup sgt bile hadap assignment neh. Sile amik perhatian yg teknik ni tak boleh diaplikasi sekiranya korang pilih untuk mkn mknn berat seperti nasi atau burger sbb bile korang mkn mknan berat, korang gune tgn especially burger. Cm mane nk taip kalau tgn kotor ? Sayangi laptop anda. Tp kalau korang ad teknik mkn mknan berat smbil siapkn assignment, sile la teruskn dengan teknik anda. Kalau dpt ajar lg bgs... ngee ~

Cara-cara yg ade ni sikit je. Xdpt nk fikir byk2 sbb otak lg serabut fikir assignment. And yeah, sbb rindu dy jgk. Hehehe... Sile la praktikkan teknik2 ni kalau nak... :)

5 comments:

ika said...

hahha !!terbaek !!
bakal saya ikut tu cik nana !!

Chan said...

cara aku utk menghilangkan tensi: xyah wat assgnment lgsg. hahaha. =P

d'Fedrin said...

ika ; sile2. teknik ni xde copyright yg ckp nana je leh buat. jd sume org boleh try. :)

chan ; mule2 igtkn nk letak teknik tu jgk. tp bile tgk title lek, cara2 utk "menyiapkan" assignment... jd lau x buat lgsg... mmg confirm la x siap.. hahahaha.. :p

Chan said...

bole siap gak. satu mlm seblum antar baru start laa. haha

d'Fedrin said...

yg tu... ~ stylllleeee...

hahahahaha...
:p