Sunday, August 22, 2010

Tips bagi Mereka yang Menghidapi Penyakit *Shopaholic*.

Ouch ! Terasa jgk sbenarnye bile ckp pasal shopaholic. Kalau nk diikutkan, entry ni spttnyer ditujukan kt diri sendiri. Yep... Korang tak salah baca, mmg sebut 'diri sendiri'. Yg sbenarnye, ni baru balik dari shopping yg bukan shopping utk raya. Ni suke2 punye shopping. Habit. Tiap2 bulan mesti nak shopping. Kalau boleh nk tiap2 minggu, tiap2 hari... tp tu dah membazir sgt dah tu.

Mse nk g shopping td, niat kt hati nk cari seluar coklat, sweater ngan high heels je. Tp bile balik rumah, tgk balik beg2 shopping n resit2 yg ader... Tup tup... Dah beli 2 helai seluar Giordano yg bukan warne coklat pn. Sweater ngan kasut tetap beli jgk... dari Giordano n Vincci. Tmbh lg sehelai blouse dari Googles (Shop-a-lot). Err... Tmbh jgk dgn contact lens nyer solution, laptop LCD cleaner and printer cartridge. Giler arh... Byk jgk habes duit cuti mid-sem neh... Sumpah byk giler. Tp xkn nk reveal brape lak kn... Cukup la asalkn korang tau yg secara rasminye, diri ni dah selamat menjejakkan kaki dalam zon Shop-a-Holic ! :)


Bagi korang sume yg menghidap penyakit yg same, korang try la consider tips2 ni. Sile ambil perhatian bahawa tips2 ni bukan berdasarkan kajian atau nasihat pakar psikologi ke ap tetapi hasil obervation dan pengalaman diri sendiri. Korang mungkin berjaya mengurangkn nafsu shopping kalau korang ada tahap determinasi yg tinggi *yg ni mmg konfem tau sbb diri sendri lom berjaya wlaupun amalkn tips ni.determinasi belom cukup tinggi.*

  • Sediakan list barang yg korang nk beli sebelum kuar shopping.
Maksudnye, sediakan list la. Bende ni penting supaya korang leh igtkn diri korang apa barang yg perlu korang beli and apa yg tak perlu. List mcm ni sangat2 la sesuai supaya korang boleh elakkan dari membazir. Tp igt, kuatkan determinasi korang dan beli barang2 yg ader dlm list tu je. Jgn pulak nnt buat list, simpan dlm poket lepas tu shopping ikut suka hati. *ni adalah tips pertama tp diri sendiri x amalkan tips ni ye. sbb tu la shopping slalu terlebih beli.*

  • Jgn bwk kad atm atau kad kredit.
Mesti pelik kenapa, kn ? Sbb selagi korang tau yg dlm akaun tu ade duit, selagi tu la nk membeli. Xde duit xpe, boleh withdraw... xpn leret je kad kredit tu. Cukup bulan, bayar. Isk2... Yg ni mmg bahaya. Kalau duit tu da keluar macam air mengalir, jgn terkejut lau satu hari nnt korang diisytihar bankrup. So kalau x bwk kad atm mcm mane ? Kalau korang dah sediakn list mcm tips kt atas tu, cube tetapkan budget untuk setiap barang yg ader dlm list. Jumlahkan semua budget tu, then bwk tunai cukup2 ikut budget yg korang dah tetapkn. Sebaiknya lebihkan sedikit dari budget yg ada in case emergency. Lebihkan sikit je tau, dlm RM50 dah cukup dah tu.

  • Jangan usha / pandang kiri kanan waktu dlm mall.
Ouh, ni sangat penting supaya korang tak terpikat dengan display2 yg ader. Bile korang dah terpikat, nak xnk korang mesti nk g usha baju tu. Bile dah usha, mule la pasang niat nak beli. Kalau korang mampu, x pasal2 tmbh baju dlm list korang. Kn dah membazir ? Kalau x mampu, balik nnt mimpi2 baju tu. Nak xnk, lepas tu korang pergi cari jgk baju tu. So mcm mane pn, tetap akn membazir. Carenye, bile jalan tu... Pandang kedai yg korang aim nk beli barang je. Straight to the point. X payah nk usha2 kedai2 lain kt sekitar dy ke ap. :p

  • Pergi beli baju, kasut, etc. ketika musim tak ada sale.
Ha, ni senang je. Bile korang nk pergi shopping, tgk barang tu lawa. Nak beli.... Harga tak ada sale. Faham2 la. Kalau beli jgk, kering poket. Lepas tu dah balik bengang je sbb bile time ader sale harga jauh lebih murah. Sejak dari hari tu, taubat xnk beli barang mahal2... Tak berbaloi.

  • Pakai earphone / dengar lagu sambil shopping.
Okeh... Jgn pkai earphone je. Dengar lagu ke video ke maen game ke ap skali. Fungsi nyer adalah untuk mengelakkan korang tergoda dengan salesperson yg x habes2 promote harga murah la, ader sale la... Beli dua percuma satu la... dan ape bagai lg...

  • Pergi shopping dgn kawan / boyfriend / kekasih hati atau adik yg bukan metrosexual. (tips untuk shopaholic wanita sahaja walaupun mcm susah nk jumpa shopaholic lelaki)
Metrosexual ni golongan lelaki yang amat mementingkan lifestyle dan gaya. In other terms, diorang pn arif tentang fesyen yg menyebabkn ada diantara diorang masuk dlm kategori shopaholic. Okeh.. keluar shopping dgn lelaki yg bukan metrosexual sgtla bgs sbb bile korang tgh pening nk buat pilihan nk beli kasut yg mane satu, diorang akn bising suruh cepat hingga menyebabkn korang hilang mood nk membeli. Bile korang tgh belek2 baju konon2 nak beli, diorang akan menegur dlm nada sarkastik mcm "Baju awak yang sampai 3 almari kt rumah tu lagi cantik dari baju ni." Korang akan marah dgn sarcasm diorang smpaikn hilang mood untuk membeli... dan seterusnya... Bgs kn ?

  • Makan banyak2 smpai kenyang giler sebelum pergi shopping.
Bile dah kenyang giler, mata mula ngantuk mcm ular sawa. Bile ngantuk, rase malas nak keluar. Bile malas nk keluar, tak pasal2 ucap 'goodbye' shopping. Kalau korang berjaya keluar pun dlm keadaan malas mcm tu, korang xkn jalan dlm mall tu lama sgt sbb nnt perut senak. Bile korang x jalan lama2, barang yg korang beli pn xde la banyak...


Okeh... Tips ni menjadi ke x, mmg xde jaminan sbb diri sndiri pn belum plan nk step down dari jd shopaholic lg. Malas nk tetapkn tahap determinasi buat mase skrg. So nmpknye, skali skala korang akn nmpk la owner blog neh pegi shopping. Tp xpe...Bg mereka2 yg berdeterminasi, Good Luck untuk korang. Kalau korang berjaya, sile ckp " Weehooo ~ "...... :)

5 comments:

Aku Alip said...

suke yg makan kenyang2 sebelum shopping.

pnah skali jalan2 dgn gurl ramai2. beli barnag macam2 then smpai kat kaunter x cukup duit. haha segan kot.. then nasib baik ada yg bawak duit lebih.

moral of the story : gurl kuat shopping. so kene kawal diri tu

Anonymous said...

banyak plak tip-tip sejak akhir-akhir ni..

d'Fedrin said...

alip ; stuju dgn part gurl kuat shopping... hehehe... *mcm tuju kt diri sendiri jer* :p

anon ; new layout, new style of writing. lepas ni mgkin akn lebih byk post yg more kpd general n x brunsur personal sgt... jd mcm2 golongan leh bace. pn lebih informative.. :)

ika said...

hehehe..confession of a shopaholic !

d'Fedrin said...

hahahaha... lebey kurang jgk la tu.. :p